Bosch

Bosch_HR_4C_large

Rijetki su automobili, ali i drugi elektro-hidro-mehanički sustavi koji ne posjeduju ni jednu komponentu s Boschovim potpisom. Sasvim je svejedno je li riječ o termoprekidačima, injektorima, pumpama, centralnim jedinicama ili komunikacijskoj tehnologiji. Bosch se nalazi i u domovima gdje naziv kompanije osnovane još 1886. godine stoji na mikserima, hladnjacima i pećnicama. Da, slobodno možemo reći da je Bosch vodeći globalni dobavljač tehnologije i usluga u punom smislu tih riječi.

U 2013. godini otprilike 281 000 njegovih zaposlenika ostvarilo je promet od 46,1 milijardi eura. (Napomena: zbog promjene u računovodstvenoj politici brojke iz 2013. godine mogu se samo donekle usporediti s brojkama iz 2012. godine). Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: tehnologiju za motorna vozila, industrijsku tehnologiju, potrošačku robu i energetsku i graditeljsku tehnologiju. Grupa Bosch obuhvaća društvo Robert Bosch GmbH i više od 360 podružnica i regionalnih društava u oko 50 zemalja. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, Bosch je zastupljen u otprilike 150 zemalja.

Snaga Boscha je u njegovoj svestranosti i sveprisutnosti, pa je tako u području autoopreme na raspolaganju više od 450.000 različitih rezervnih dijelova, a što je još važnije – svi ti dijelovi brzo i pravovremeno stižu do klijenata kojima je istodobno zajamčena usluga s jamstvom.

1-SE-17828

Sektor Rješenja mobilnosti najveći je poslovni sektor Grupe Bosch. U 2013. taj je sektor ostvario promet od 30,6 milijardi eura, što čini 66 posto ukupnog prometa grupe. To čini Grupu Bosch jednom od vodećih dobavljača automobilske opreme (napomena: zbog izmjena računovodstvenih pravila, brojke iz 2013. mogu se samo u određenoj mjeri uspoređivati s brojkama iz 2012.). Sektor Rješenja mobilnosti većinom se bavi sljedećim područjima: tehnologija ubrizgavanja za motore s unutarnjim izgaranjem, alternativni koncepti pogonskog sklopovlja, učinkovite i umrežene periferije pogonskog sklopovlja, sustavi aktivne i pasivne sigurnosti u vožnji, funkcije za pomoć i udobnost, tehnologija za infozabavu prilagođenu korisniku i komunikaciju između vozila i Car2X komunikaciju, te koncepti, tehnologija i usluge za tržište autoopreme. Bosch je zaslužan za važne inovacije u automobilskoj industriji, kao što je elektroničko upravljanje motorom, elektronički program stabilnosti ESP® te common rail dizelska tehnologija.

Boschova rasprostranjenost je toliko impresivna i raskošna da ju je zapravo nemoguće ukratko izložiti u potpunosti, pa je najbolje pogledati samo popis područja i djelatnosti na kojima tvrtka djeluje.
Bosch je u 2014 preuzeo tvrtku ZF Lenksysteme GmbH (ZFLS). ZFLS razvija, proizvodi i prodaje upravljačke sustave za osobne automobile i gospodarska vozila diljem svijeta. Potpunim preuzimanjem tvrtke ZFLS, Bosch povećava svoju sposobnost aktivnog oblikovanja budućnosti mobilnosti. Tvrtka je tehnološki predvodnik na području električnog servoupravljanja koje je u porastu, a upravo je to temeljna tehnologija za automatiziranu vožnju, za učinkovitija vozila, a i za električne automobile.

Bosch je također preuzeo i Siemensov udio od 50% u zajedničkom pothvatu BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (BSH). BSH se sjajno uklapa u vodeće strateško načelo: „tehnologija za život“. BSH postaje društvo kći u potpunom vlasništvu Grupe Bosch.

 

Djelatnosti tvrtke BOSCH

 • Automobilska tehnologija
 • Rezervni dijelovi, dijagnostika, radionice
 • Multimedija
 • Sistemi eBike
 • Alati
 • Sigurnosni sustavi
 • Komunikacije
 • Tehnologija pakiranja
 • Termo-tehnologija
 • Solarna energija
 • Programske inovacije
 • Zdravstvo
 • Energetska i građevinska rješenja
 • Održivi razvoj

 

Robert Bosch (1861. – 1942.)

Industrijalist, inženjer i izumitelj, osnivač kompanije Robert Bosch GmbH

Rođen u Njemačkoj u mjestašcu Albeck sjeveroistočno od Ulma, Robert Bosch bio je jedanaesto od 12-ero djece dobro situiranih farmera. Robert Bosch sa 25 godina u Stuttgartu otvara svoju radionicu za preciznu mehaniku i električni inženjering. Godine 1897. Bosch je prvi adaptirao magnet na motor vozila i tako riješio jedan od najvećih tehničkih problema početne autoindustrije. Nešto kasnije 1902. Boschov djelatnik Gottlob Honold patentirao je svjećicu kakvu i danas uživamo.

Bosch je ubrzo nadišao njemačko tržište pa je već 1906. otvorio urede u Americi, a do 1913. je prisutan u Australiji, Africi i Aziji. Također, on je jedan od prvih industrijalaca u Njemačkoj koji je uveo osmosatno radno vrijeme.

4.2.7

 

Ključni sustavi i izumi
1902. Izumljena svjećica
1909. Pumpa ulja
1913. Svjetla za aute
1914. Elektropokretač
1921. Električna truba
1923. Ventil na gumama
1927. Dizelski sustav ubrizgavanja
1927. Servo kočnice
1926. Brisač prozora
1928. Pokazivač smjera – žmigavac
1930. Svjetla za maglu
1936. Grijanje u autima
1958. Alternator
1967. Elektronsko ubrizgavanje benzina
1971. H4 žaruljice
1976. Lambda-senzor
1978. ABS
1980. Elektronska kontrola zračnog jastuka
1983. Elektronska navigacija „EVA“
1986. Kontrola trakcije
1993. Pomoć pri parkiranju
1995. Kontrola stabilnosti
1997. Common-rail ubrizgavanje
2000. Pametni tempomat
2001. Aktivni sustav protiv sudara
2005. Night vision
2007. Sustav start-stop
2010. Paralelni full-hibrid

 

Nagrada Tokiću za najbolju prodaju

Bosch je nagradio kompaniju Tokić d.o.o. za najbolju prodaju svjećica u 2012. (više od 111.000 komada!) te je gospodin Željko Čandrlić, Boschov voditelj robnih marki u tvrtki Tokić, posjetio proizvodnu liniju u tvornici Bambergu (Njemačka) te imao priliku doznati najnovije informacije o globalnom poslovanju sa svjećicama kao i o našem regionalnom poslovanju, o najmodernijim tehnologijama proizvodnje i materijalima koje Bosch rabi u proizvodnji svjećica.

bosch-nagrada

Odjel auto opreme u Hrvatskoj

Odjel auto opreme u Hrvatskoj razvija jedne od najkvalitetnijih proizvoda i usluga na svijetu. Bosch Hrvatska nudi prvoklasnu tehnologiju i visoku kvalitetu „Sve iz jedne ruke“ s razvijenom uslugom i mrežom Bosch Car Servisa, veletrgovaca i maloprodaje.

Područje rada obuhvaća energetske i karoserijske sustave; automobilsku elektroniku; sustave za benzinska, dizel i hibridna vozila; sigurnosne sustave; trgovinu automobilskom tehnikom; komercijalnu robu, ispitnu tehniku i kao najvažnije, uslugu stručnih seminara putem Boschovog ‘know-how’ vrhunskog pristupa kod održavanja, servisiranja i popravaka, a sve to uz stručnu podršku Boschove tehničke službe. Odjel auto opreme u Hrvatskoj, pod voditeljem Zoranom Prlićem, čini tim od 12 zaposlenih koji svojim funkcijama nabave, prodaje, tehničke službe i marketinga zajednički ostvaruju vrhunske rezultate na tržištima Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Pošaljite nam E-mail

ATR