Federal Mogul

FEDERAL-MOGUL CORPORATION LOGO

Malo je korporacija na svijetu koje se mogu pohvaliti da su njihovi proizvodi i u svemiru. Federal Mogul je jedna od njih. Ako to nije dovoljna referenca, godišnji prihod od gotovo sedam milijardi dolara bi trebao biti
Priča o Federal Mogulu započela je u Detroitu 1899. kad su J. Howard Muzzy i Edward F. Lyon osnovali Muzzy Lyon Company. Muzzy i Lyon su isprva radili dijelove od gume i potrošne dijelove za mlinove da bi im kasnije pridodali novu tvrtku Mogul Metal Company koja se usredotočila na izradu ležajeva. Kako je rasla potražnja, tako su je oni slijedili svojim proizvodima. Uskoro su razvili svoju vrstu legure za klizne ležajeve koja se sastojala od bakra, kositra i antimona te je nazvali Mogul. Osim toga, usavršili su tehnike lijevanja te tako proizvodili preciznije ležajeve od konkurencije. Posao je krenuo vrlo dobro da su se potom usredotočili samo na njega, a Buick je postao prvim proizvođačem automobila kojem su dobavljali svoje proizvode.

Nadalje, Muzzy Lyon Company se spojila s Federal Bearings and Bushings Corporationom, te je tako nastalo poznato ime Federal Mogul Corporation koje se koristi i danas.

Federal Mogul danas je mnogo više od proizvođača ležajeva. Danas je to multinacionalna kompanija čija se ponuda grana u dijelove za popravak motora te u ponudu dijelova za servis i održavanje.

AnnArbor_F_001 

 

Proizvodni asortiman Federal Mogula

  • Pogon
  • Motor
  • Filtri i kemikalije
  • Rasvjeta
  • Brtvljenje
  • Upravljački sustavi
  • Ovjes
  • Brisači

 

Goetze, Glyco, Payen…

Njihov katalog ima osjetno više od tisuću stranica. Ili da okrenemo, ako je motor proizveden u iole ozbiljnijem broju primjeraka, Goetze za njega nudi set karika. Prave mjere, izuzetno kvalitetnog materijala i vrhunske tehnologije. Ne samo da su presvučene posebnim premazima kako bi motor radio tiše i mirnije te za dodatnu trajnost, već je s uvođenjem novih benzinskih motora s izravnim ubrizgavanjem u program ušla i tzv. uljna karika LKZ koja smanjuje potrošnju ulja do 50 posto.

Glyco će se pobrinuti za ležajeve koji su na koljenastom vratilu. Glavne u kojima se okreće radilica, ali i one na velikoj glavi na kojima je klipnjača. Glyco u programu ima i posve novu seriju IROX-ležajeva koja se ističe i do pet puta dužim vijekom trajanja od uobičajenih ležajeva.

Konačno, tu su Nüral-klipovi koji se ističu kvalitetom materijala te izvrsnom toplinskom otpornošću. Nije potrebno isticati da Nüral-klipovi dolaze u setu s Goetzeovim karikama.

Za kraj, tu je Payen sa svojim semerinzima, brtvama glave motora te vijcima za njeno sigurno stezanje.

 

Šest tehničkih centara te 200 inženjera

Kad ime nekog proizvođača postane sinonimom za sve proizvode svoje vrste, onda tu ne treba ništa dodatno objašnjavati. Ferodo u svom programu nudi baš sve što je potrebno za kočenje – diskove, disk-pločice, obloge za bubnjeve, kočničku tekućinu te kočnička crijeva. Ne postoji ozbiljniji proizvođač automobila koji nema Ferodove proizvode u prvoj ugradnji.

Djelomice i zato jer Ferodo ulaže puno u razvoj novih tehnologija. Najbolji primjer za to je nova linija tzv. Eco-friction disk-pločica u kojima nema bakra u skladu sa zakonima EU-a koji su upravo stupili na snagu.

 

IROX Polymer-Coated Engine Bearing

 

Prva ugradnja

Federal Mogul je iznimno jako zastupljen u prvoj ugradnji kod većine proizvođača. Pogledajmo koji su to dijelovi kojima su proizvođači poklonili povjerenje?

 

MOTOR

– Ecotough klipovi

– Elastoval II ultra laki klipovi

– LKZ klipni prstenovi (karike) za iznimno nisku potrošnju ulja

– CarboGlide grafitni premaz karika za manje trenje te nižu potrošnju

– izuzetno izdržljiva sjedala ventila od powder-metala

– klizni ležajevi s polimernim premazom IROX

– brtve glave (višeslojne čelične, aluminijske i profilirano deformabilne)

– Nimbusove toplinske zaštite

– Microtorq-semerinzi

– DuroGlide – poseban premaz za smanjenje trošenja klipnih prstenova

– Sprayfitove košuljice cilindara

-Elastothermic-klipovi

 

KOČNICE

– Ecofriction kočne obloge s izuzetno niskim ili bez udjela bakra

 

ZAŠTITA

– zaštita od elektromagnetskog zračenja

– Quietshield – zaštita od buke

 

EcoFriction_12_frontview_01_HR

 

RASVJETA

– NovaLenses – izuzetno tanka unutrašnja rasvjeta

– Unutrašnja rasvjeta u tehnici LIN LED

– Indirektna unutrašnja rasvjeta

 

BRISAČI

– Nasadne ravne metlice brisača

Surefire+ Spark Plug

Championchampion

Još jedan brend prepun tradicije. Pogledate li bilo koji film o utrkama star 50-ak godina, u njemu će biti reklama za Champion. Tvrka koja je postala sinonimom za svjećice u međuvremenu je itekako proširila svoju ponudu pa danas proizvodi i filtre za zrak i ulje, aditive za

ae

gorivo i ulje te, još jedan proizvod kod kojeg je bez premca, metlice brisača.

AE – za popravak motora

AE u svom programu ima ventile za motore komercijalnih i lakih vozila. Osim toga, nudi i zupčaste remene za pogon razvodnog sustava te bregasta vratila.

 

Glyco – prva ugradnja u milijunima primjenaglyco

Glyco proizvodi klizne ležajeve bez kojih motor ne bi mogao funkcionirati. Radi se o glavnim ležajevima koljenastog vratila i velike glave klipnjače. Glyco je prva ugradnja kod većine proizvođača na svijetu.

 

Goetze – neupitni broj jedan za klipne prstenovegoetze

Goetze je poznat po svojim klipnim prstenovima (popularne karike). Iznimno izdržljiv, neupitni je broj jedan u prvoj ugradnji, ali i aftermarketu kad je potreban popravak istrošenog motora.

 

Nüral – klipovi za svaku prigodunural

Nüral nudi klipove, košuljice cilindara te svornjake male glave. U setu se nalaze i klipni prstenovi Goetze. Također, riječ je o prvoj ugradnji i aftermarketu.

 

Payen – majstori brtvljenjapayen

Payen je specijalist koji proizvodi brtve glave motora, ali i aksijalne brtve (popularni semerinzi). Za kraj, u ponudi su i vijci za stezanje glave motora.

 

Beru – paljenje, hlađenje, startanjeberu

Beru je neupitni broj jedan u svijetu kad su u pitanju žarnice dizel-motora (popularne glikerice). Također, proizvodi svjećice i module paljenja (bobine), kablove i konektore. Na koncu, tu su i spojke ventilatora za hlađenje te iznimno precizni senzori.

 

Champion – katica za sve poznata po svjećicamachampion

Champion je najpoznatiji po svjećicama, u to nema nikakve sumnje. No, on proizvodi i metlice brisača, filtre zraka i ulja te aditive za gorivo i ulje.

 

Ferodo – drugo ime za kočniceferodo

Ima li netko tko nije čuo za ferode? Ime tvrtke postalo je sinonimom za kočne obloge, ima li bolje preporuke? Ferodo je i danas vodeći u svijetu, zastupljen u prvoj ugradnji, a već ima u ponudi materijale bez bakra u skladu sa zahtjevima EU-a.

 

Moog – elementi ovjesamoog

Aftermarket, specijalno razvijeni dijelovi ovjesa koji će vašem vozilu povratiti djelomično izgubljenu mladost.

Pošaljite nam E-mail

ATR