Najveći proizvođač antifriza u Hrvatskoj

17/11/2014

Tvrtka Pena Autokozmetika lider je u proizvodnji antifriza u Hrvatskoj. Zahvaljujući 20-godišnjem iskustvu u proizvodnji i kvalitetom svojih proizvoda tvrtka danas proizvodi prve robne marke za velike kupce, a zaslužila je i mjesto na policama Tokićevih poslovnica diljem Hrvatske

Priča o nastanku tvrtke Pena Autokozmetika započinje 1989. kada Josip Penić otvara kućnu radinost JP KEM i kreće s proizvodnjom destilirane vode, odnosno proizvoda za zaštitu od moljaca. Magistar kemije po struci i s bogatim radnim iskustvom u tvrtki Pliva, Penić jasno uočava potrebe tržišta u tadašnjoj državi. U početku se sve proizvodilo, pakiralo i etiketiralo ručno, a proizvodi plasirali na police robnih kuća i malih trgovina na području Zagreba i Samobora gdje je i bilo sjedište.

Pena_1

Osamostaljenjem Hrvatske ukidaju se kućne radinosti te umjesto njih nastaju obrti i tvrtke pa je tako osnovan Pena obrt za proizvodnju kemijskih proizvoda. Poduzetnički duh zahvaća Hrvatsku, privatne benzinske pumpe niču kao gljive poslije kiše, a Pena obrt odgovara na potražnju proširivanjem palete proizvoda, postajući prvim privatnim proizvođačem autokozmetike u Hrvatskoj, ali i uvrštavanjem antifriza u svoju ponudu.

Međutim, kvaliteta ostaje visoko apostrofirana pa se primjerice antifriz kupuje isključivo od kvalitetnih inozemnih proizvođača (BASF) te potom dorađuje u vlastitim pogonima. Istodobno, u poslovanje se polako uključuju i sinovi, najprije stariji Danijel, a potom i mlađi Ivan.

Sredinom 90-ih obrt posluje s više od 50 benzinskih crpki, trgovačkih kuća i veleprodaja autodijelova te neprestano širi asortiman proizvoda. Proizvodni kapaciteti uskoro postaju premalima pa se 2000. završava gradnja novog objekta sa 475 m2 proizvodno-skladišnog prostora s dozvolom za rad i skladištenje opasnih kemikalija.

U nadolazećim godinama novim se strojevima za automatsko punjenje polako modernizira proizvodnja i povećavaju kapaciteti, a poslovanje potpuno preuzimaju sinovi Danijel i Ivan. Kako se radi o proizvodima visoke koncentracije koji spadaju u opasne kemikalije, za dobivanje uvoznih dozvola, 2006. osnovana je tvrtka Pena Autokozmetika na koju je prebačeno cjelokupno poslovanje.

Pena_2

S vremenom se tvrtka posvećuje isključivo proizvodnji te se izrađuju prve robne marke za velike kupce, no antifriz se ostaje ekskluzivno proizvoditi za tvrtku Tokić kroz danas poznati i priznati brend – TQ. S proizvedenih 700 tona raznih vrsta antifriza Pena Autokozmetika postaje najvećim proizvođačem antifriza u Hrvatskoj, dijelom zahvaljujući i vlastitoj proizvodnji gdje se osnovne sirovine kroz precizno zamješavanje dovode do gotovog proizvoda. Ulaskom u EU olakšava se pristup inozemnim tržištima, a u planu je izgradnja nove proizvodno-skladišne hale u Pisarovini uz pomoć sredstava iz EU-fondova gdje bi potpuno proizvodili vlastiti antifriz.

Štiti i ljeti

Antifriz, odnosno rashladna tekućina služi za prijenos topline u motoru, ali i za zaštitu hladnjaka te samog motora od korozije, ljetnog zakuhavanja i smrzavanja zimi. Ovi proizvodi, popularno nazvani antifrizi, uglavnom se proizvode od monoetilenglikola (1,2-etandiola) i posebnih dodataka koji sadrže korozijske inhibitore neophodne za dugotrajnu zaštitu metala od korozije, uobičajeno korištenih u konstrukcijama sustava izmjene topline, uključujući i aluminij.

Pena_3

Priznaju ga i renomirani

Moderne tehnologije korozijskih inhibitora, kakve se koriste u navedenim proizvodima, u skladu s ekološkim zahtjevima ne sadrže nitrite, fosfate ni amine. Sve vrste antifriza koje se nalaze na tržištu proizvedene su prema normama koje zadovoljavaju zahtjeve propisane normama međunarodnih strukovnih udruga te iznimno stroge zahtjeve renomiranih proizvođača vozila, odnosno motora kao što su Mercedes-Benz, Man, Mtu, VW, Audi, Seat, Škoda, Porsche, BMW, Opel, SAAB…

Pena_1

Tekst: Igor Doležal Foto: fotogec.com

Društvene mreže

Pošaljite nam E-mail

ATR