Valeo

Od igle do lokomotive, a što je najbolje – sve s kvalitetom dostojnom prve ugradnje. To je Valeo! Sveprisutni dobavljač prisutan i u aftermarketu, pa tako i na policama naših prodavaonica

valeo-logo

Valeo je kompanija s velikim naslijeđem i iskustvom. Nije brend koji je generički nastao „jučer“ pa se nameće dobrim distribucijskim kanalima. Ne, njegov „know-how“ već godinama koristimo u našim automobilima. Naime, to je kompanija koja je svoj imidž izgradila na proizvodima vrhunske kvalitete koje su najveći svjetski proizvođači izabrali baš za prvu ugradnju (OE). Dovoljno govori što je VAG-grupacija (VW, Audi, Seat, Škoda) najveći kupac Valea. Štoviše, dovoljno govori i što su prema ADAC-ovom testu svjetla na VW Golfu VII proglašena najboljima, a posebno je nagrađen i usis zraka za koji je Valeo ekskluzivni dobavljač. Vrijednost Valeove spojke dokazuje prva ugradnja u premium-modele poput Minija Coopera i Audija A1, a širinu asortimana otkriva podatak da je svako treće vozilo u Njemačkoj opremljeno Valeovim metlicama brisača. S druge strane, Valeo ne zaobilazi ni uvelike zahtjevniji kamionski program, pa čak 45 posto prve ugradnje spojki u Mercedesove kamione potpisuje baš Valeo.

002113

Program ipak tu ne prestaje jer druga strana Valeove poslovne oštrice je ponuda aftermarket-asortimana iza kojeg stoji čak 1085 zaposlenika u 120 zemalja. Aktivnostima na tom području Valeo ostvaruje značajnih 16 posto od svoje ukupne prodaje, a taj je postotak u konstantnom rastu. Možda je dovoljno reći da je globalno Valeo postao „broj 1“ kada je riječ o dobavljačima spojki, i to pretekavši brendove poput LuK-a i Sachsa, što zapravo nije ni čudo kad u programu ima čak tri rješenja za rastuću potražnju za spojkama s dvomasenim zamašnjacima. Prvi s kvalitetom na razini OE, zatim DMF-modul te kit 4P s kojima zajedno pokriva 70 posto automobila. Ako to zbrojimo s ponudom hladnjaka, startera i alternatora, sustava klimatizacije, kočnica, EGR-ventila, pumpi za vodu, pa brisača i metlica – očigledno je zašto je Valeo prisutan na svakom automobilu. Brojke koje iznosimo samo su dio reprezentativne ponude kompletnog asortimana Valea.

 • 15 brisača od 350-650mm
 • 865 kočnih pločica, 577 diskova
 • 1494 hladnjaka
 • 610 pumpi za vodu
 • 300 aplikacija EGR-menadžmenta
 • 507 kompresora klime
 • 489 filtara kabine
 • 1434 prednja svjetla

Stotine nagrada za Valeov frikcijski materijal koji pomiruje trošenje, trajnost, buku i učinkovitost potvrđuje oduševljenje korisnika

Struktura aktivnosti

 • Pogonski sustavi
 • Termalni sustavi
 • Sustavi komfora i asistencije
 • Sustavi vidljivosti
 • Valeov servis

 Valeo u brojkama

 • 74.800 zaposlenih
 • 124 tvornice
 • 12 distribucijskih platformi
 • 61 RD centar

VALEO RA - ALLEMAGNE

Razvoj globalne kompanije

1923.-1961.

Francuski zastupnik Ferodovih kočnica, Eugène Buisson, otvara radionicu u Saint-Ouenu i pokreće tvrtku (Société Anonyme Française de Ferodo) kako bi pod licencom proizvodio obloge kočnica. Kompanija raste, proširuje se na proizvodnju spojki i do početka Drugog svjetskog rata je u vlasništvu gotovo svih patenata vezanih uz spojke. Tvornice smještene oko Normandije bivaju djelomično uništene, ali se tijekom 1950. godine sve moderniziraju.

1962.-1978.

Tvrtku preuzima veća industrijska kompanija specijalizirana za ventilaciju i grijanje, pa se samim time proizvodnja širi na termalne sustave u automobilima. Kompanija tijekom 60-ih godina ekspandira na europskom tržištu, prvenstveno francuskom, talijanskom i španjolskom. Godine 1970. izgrađen je novi istraživački centar zajedno sa zračnim tunelom u blizini Pariza, a 1974. poslovanje se širi i u Brazil.

1980.

Rođenje brenda Valeo. Uprava u svibnju 1980. objedinjuje sve svoje brendove i zaposlenike u istu kompaniju pod imenom koje na latinskom jeziku ima značenje „dobro sam“

1980.-1990.

Internacionalna ekspanzija. Nakon što je otvoreno prvo postrojenje u SAD-u, uslijedilo je i jedno u Meksiku. Potom grupacija preuzima tvrtku Ducellier i samim time proizvodnju širi na alternatore, startere, svjetla te sustave paljenja. Pokreće se i pogon u Tunisu odakle stižu spojke. Otvaraju se zastupstva u Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj, Brazilu i Japanu. Na koncu, kupnjom tvrtke Neiman Valeo se aktivira na području sigurnosnih sustava. Pogoni se pokreću u Južnoj Koreji i Turskoj.

1990.-2000.

Izvrsnost postaje prioritetom, pa Valeo predstavlja strategiju „pet osovina“ kako bi se potpuno posvetio zadovoljstvu kupaca. Otvaraju se centri za istraživanje i razvoj u blizini Pariza, a nastavlja se i globalno širenje na Kinu, Češku i Indiju. Preuzimanjem poslovanja ITT Industries i Labinala Valeo postaje važnim globalnim igračem u elektronici.

2000.-2009.

Vrijeme tehnoloških inovacija pa s novim milenijem Valeo postaje vodećim svjetskim proizvođačem sustava pomoći pri parkiranju. Prvi u svijetu lansira sustav start-stop. Ulazak u svijet pogona akvizicijom tvrtke Johnson Controls

2009.

Nastavak odgovornog rasta! Fokusiranje na ekologiju i smanjenje CO2 te na razvoj azijskih zemalja.

 001531

 

Značajne prve ugradnje

Aston Martin (sučelja, termalna jedinica HVAC)

Audi A3 (parking senzori, usis, senzor kiše)

BMW serije 6 (stražnja LED-svjetla)

BMW X6, serije 5 (360VUE parking sustav)

Citroën DS3 (start-stop, easy fit)

Citroën DS5 (hands-free ulazak u auto)

Hyundai Santa Fe, ix35 (PARK4U parking sustav)

Kia Optima, Sorento, Sportage (PARK4U parking sustav)

Lancia Delta, Ypsilon (PARK4U parking sustav)

Range Rover (PARK4U parking sustav, 360VUE)

Range Rover Evoque (PARK4U parking sustav, 360VUE)

Mercedes SL (Aquablade metlica brisača)

Peugeot 208 (sustav start-stop)

Peugeot 508 (sustav start-stop, sučelje)

Seat Leon (PEOPLED svjetla)

VW Golf VII (modul usisa, BEAMATIC ksenonska svjetla)

VW Touareg (360VUE, senzor kiše i svjetla)

Volvo V40 (PARK4U parking sustav)

002025

Pošaljite nam E-mail

ATR