Tokić grupa 2021. – nezaboravna utrka protiv neizvjesnosti i zajednički uspjeh

Uz više od 12 milijuna eura ulaganja u preko 1000 zaposlenika i 140 poslovnica, godina sa 365 izazova pretvorila se u utrku i rezultat za pamćenje

Kada godina kroz svaki svoj dan izgleda kao nepredvidljiva utrka, a svaki krug kao da je zadnji, onda je jasno da se čeka samo taj polazak kroz cilj. Međutim, taj “finish” u svakodnevici Tokića nikada nije konačni cilj, jer odmah krećemo u “novi zavoj” i sljedeću utrku. Zaključivanje kalendarske godine zato nas veseli – ne zbog kraja, već zbog iznimnih rezultata i dostignuća svih zaposlenika, čitavog kolektiva. Velike Tokić obitelji koja se u posljednjih šest godina utrostručila i sada prvi puta premašuje 1000 zaposlenika; kolektiva koji pokriva preko 140 poslovnica i u koji je samo tijekom 2021. uloženo preko 90 milijuna kuna.

Srce u pokretu i gas do daske

Svih 365 zavoja „utrke 2021.“ Tokić je iskoristio maksimalno, a koliko će napeta godina biti možda smo mogli naslutiti početkom godine u Hrastovici. Ipak, i sa šokom potresa u Banovini uhvatili smo se na Tokićev način. Skočili smo mu za vrat i volontirajući shvatili kako više dobiva onaj koji pruža nego onaj koji prima, uz nadu da smo barem malo pomogli oštećenim obiteljima i pojedincima.

Zato nas i danas ispunjava svaki čin pomoći te mogućnost da i dalje imamo priliku činiti dobro, kako za potresom razorena područja, tako i svim drugima koje ovdje nećemo navoditi, baš kao i svakom kolegi, podređenom ili nadređenom, na ljudski način. Tako mi u Tokiću radimo posao i to je razlog zajamčene pobjede u svakoj utrci. Davanje!

Od Kranjske Gore, preko Save do Biokova

Leteći start u 2021. otvorila je akvizicija distributera Prpić Commerce u Slavonskom Brodu, čime Slavonija dobiva novi zamah i još višu razinu usluge. Veća razina dostupnosti i distribucije dijelova, te učinkovitija logistika donose istoku Hrvatske novi standard kada je riječ o usluzi održavanja vozila, kako Slavonija i zaslužuje.

Otežanom poslovanju i organizaciji unatoč, pogotovo na međunarodnoj razini, Tokić grupa u Sloveniji uspješno je odvezla svoje prve konkretne konsolidirane kilometre. Početkom ožujka otvara se prva, ujedno i najveća poslovnica Bartoga, u Ljubljani, u poslovnoj zoni Šiška, čime se poznati koncept Tokić poslovanja predstavlja i inozemnom tržištu. S otvorenim prodajnim dijelom i velikom zalihom u skladištu, koja premašuje 30.000 različitih artikala, ali i uz 11 novozaposlenih, u Ljubljani je prvi puta u prodajnom dijelu istaknut izložbeni prostor posvećen alatima i servisnoj opremi.

U Hrvatskoj se pak osnažuje kontinentalni dio – Bjelovar s početkom proljeća postaje adresa prve Tokićeve greenfield investicije. Od temelja je osmišljena i izgrađena velebna poslovnica, koja je otvaranjem svojih vrata postavlja standard za sve nove poslovnice tog tipa koje slijede. Svojim kapacitetom i orijentacijom veliki bjelovarski objekt na preko 750 m2 i s osam zaposlenika izravno utječe na razvoj gospodarskih prilika u regiji. Osim standardno bogatog asortimana auto dijelova, opremljena je i vrlo bogatim gospodarskim te poljoprivrednim programima, ali i industrijskim asortimanom.

Između generatora znanja i izaslanstva

Prije početka ljeta Tokić je kroz svoj edukacijski centar TEC upisao zapažen nastup na World Skills natjecanju kao suorganizator, sponzor i član prosudbenog povjerenstva, organizirano je druženje s bankarima u prostorima Uprave kao „Dan financija“, a produbljena je i suradnja s Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom, s kojom smo bili i domaćin eventa.

Tokić je također od strane poslovnog magazina Lider prepoznat kao jedna najboljih hrvatskih kompanija, a produbljena je i suradnja s AmCham – Američkom gospodarskom komorom u Hrvatskoj. Paralelno, zbog zapaženih rezultata na području digitalizacije i robotizacije zaposlenici Tokića gostuju i iznose svoja iskustva na brojnim konferencijama i panel raspravama. Kao članovi udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI), nastavljamo promicati važnost poznavanja i mogućnosti koje AI pruža cijelom društvu.

Po slovenski – „Posel ustvarjajo ljudje“

U Sloveniji Tokić Grupa strelovito raste – Bartog sa Sašom Šimecom za kormilom, uz predsjednika uprave Ivana Gadžu sigurnim korakom svoju poziciju jednog od vodećih slovenskih brendova uzdiže na sve višu razinu. U sesvetskoj zgradi uprave utorkom i četvrtkom uči se slovenski jezik kako bi se znanja još kvalitetnije prenosila i razmjenjivala, no potvrda da smo na dobrom putu jest iskustvo novih pojačanja u Mirnoj Peči – vodeći kadrovi renomiranih slovenskih kompanija prepoznali su Bartog i Tokić grupu kao korporaciju u kojoj mogu maksimalno doprinijeti svojim znanjem i gdje će im se to višestruko vratiti.

Profesionalizacija upravljanja se nastavlja po svakom pitanju, a samu centralu u poslovnoj zoni Mirne Peči, nadomak Trebnja, posjećuju brojna izaslanstva. Od eminentnih poslovnih udruženja i komora, stranih kompanija do načelnika općine i ministara gospodarstva Zdravka Počivalšeka te državnog sekretara Andreja Čusa, župana Andreja Kastelica, ali i Roberta Drobniča iz Uprave za regionalni razvoj, Gregora Umeka iz Uprave za internacionalizaciju, poduzetništvo i tehnologiju, Tomaža Kordiša iz Gospodarske komore Dolenjska i Bela krajina te direktorice općinske uprave Sonje Klemenc-Križan.

Svakog mjeseca poslovanje olakšavamo za 400.000 listova ili 2000 kg papira, a do kraja ljeta bilježimo i gotovo 400.000 obavljenih zadataka s oko 170 automatiziranih robotskih procesa. Tokić time ulazi u klub kompanija koje godišnje izvode preko 3 milijuna RPA-procesa. Ujedno, asortiman ponude guma kroz integraciju Bartoga u poslovanje biva nikad širi, a pokreću se i specijalni programi kao što su industrijski program i ponuda punjača za električna i hibridna vozila. Sve se to može pročitati i u novom slovenskom magazinu „Bartog info“ kojeg smo počeli izdavati.

Igra „preko“ granica

Prije službenog početka ljeta zastave Tokića i Bartoga pojavljuju se, uz Ljubljanu i Bjelovar, i na jugu Zagreba (V. Holjevca) te u novom centru auto dijelova u Splitu na poznatom prostoru TTTS-a. Na površini od 2250 m2, uz 18 zaposlenika i preko 40.000 artikala na skladištu, koje je ujedno i logistički HUB za Dalmaciju, nova poslovnica u Splitu trenutno je podigla kvalitetu usluge i poslovanja, te najvažnije, dostupnost kvalitetnih proizvoda, u čitavoj regiji.

Kupci i vozači su gotovo trenutno osjetili novu poslovnu pologu koja svim prijevoznima osigurava kontinuitet poslovanja. Uz veliko otvaranje sredinom lipnja izuzetan tim ljudi koji stoji iza nove splitske poslovnice postavio je dosad neviđenu razinu poslovnosti i prodajnog iskustva za svakog kupca.

Ubrzo iz Hrvatske ponovno selimo u Sloveniju, u Kranj, gdje već godinama posluje legendarna poslovnica Bartoga. Velike rezultate, zaključili smo, zaslužuje pratiti i novo ruho te novi vjetar u leđa koji donose Tokić standardi. Nova organizacija na 450 m2, sa 9 zaposlenika i preko 20.000 artikala pridružila se poslovnici u Ljubljani i početku obnove mreže od 38 poslovnica strateški raspoređenih po Sloveniji.

Jesen je donijela plodnu berbu, obnovljene poslovnice u Ptuju, Postojni i Cerknici, gdje se Bartog kroz suradnju i donacije povezao s lokalnom zajednicom baš kao što to čini i Tokić. Velika mašina uzela je zamah, a rezultati uvođenja Tokić standarda u svakodnevno poslovanje postaju vidljivi u obje zemlje.

Sportska završnica i nagrada na cilju

Početkom godine redefinirana vizija Tokić Racing Teama, kroz novo ruho i vizualni identitet, vikendima nas je osvježavala sjajnim rezultatima naših juniora. Rezultati mlade Stefani Mogorović zapaženi su kako u Hrvatskoj tako i u susjednim državama gdje je nastupila na kružnim natjecanjima, a Matija Jurišić je zabljesnuo gdje god se pojavio. Na brojnim je utrkama upisao rekord staze u klasi, a u konačnici će ostati zapažen kao vice prvak Europe u klasi. Iz istog razloga mu je uručena plaketa na velikoj internoj T1 Meetup prodajnoj konferenciji održanoj u Gorskom parku Kupjak. Velika radionica, konferencija i panel koji je vodio Ivan Gadže, otvorila je novu perspektivu budućnosti poslovanja, a to sve uz goste strateške dobavljače ispred kojih su stali: Patrick Moritz i Dejan Todorović (ATE), Zoran Prlić (Bosch Hrvatska), Günther Riepl (Falken Tire) te Milorad Jovanović (ZF).

Možda zato što je zaigrao stolni nogomet početkom godine u prostorima Tokića, Zlatko Dalić je nogometnu reprezentaciju odveo ne svjetsko prvenstvo u Katar. Ni Tokić nije izgubio ritam u samoj završnici „utrke 2021“, baš kao ni nogometaši protiv Rusije. Štoviše, stisnuli smo gas do daske. Posjetilo nas je izaslanstvo ATR Internationala AG, međunarodne udruge distributera na čelu s Warrenom Espinozom, predsjednikom uprave ATR-a, a bili smo domaćini „Advantage Austria“ vanjskotrgovinske organizacije Austrijske gospodarske komore.

I dok se odbrojavaju zadnji dani i sati najveće globalne utrke u kojoj svi sudjelujemo, popis ostvarenja i pobijeđenih zavoja ne prestaje se nizati. Obećanje o daljnjem razvoju poslovanja koje je u Splitu izrekao član uprave Ivan Šantorić ispunjeno je akvizicijom poslovanja poznate splitske tvrtke Donit te otvaranjem još jedne poslovnice na granici Splita i Solina s posebnim fokusom na gospodarski program.

U novu sezonu s novim ugovorima i starim vrijednostima

Tokić niti tu ne staje, pa baš kako je u zadnjim danima protekle godine ušao u akviziciju slavonskog distributera, tako i na kraju 2021. može najaviti daljnji razvoj poslovanja te zauzimanja nove pozicije kao tehnološka kompanija. Na novoj etapi utrke Tokiću će se pored Roberta Kopala, kao Izvršnog direktora istraživanja i razvoja, pridružiti još novih vrlo zanimljivih kadrova.

Svim novim kolegama želimo dobrodošlicu i puno uspjeha, a svim starima čestitamo na izvrsnoj vožnji i utrci. Tokić je spreman za još jednu zahtjevnu dionicu s vrhunskim automobilom, izvrsnim vozačima i još boljom telemetrijom, ali je isto tako svjestan da je ključ u povezanosti individualca i razumijevanju svoje momčadi na svim razinama.