Nova Uredba o oznakama za gume od 1. svibnja 2021.

S ciljem smanjenja potrošnje goriva i posljedične emisije CO2 u atmosferu donesena je nova Uredba o oznakama za gume koja otkriva nove razrede i dodatne informacije

Gume na vozilu jedan su od ključnih parametara koji utječe na potrošnju goriva, na koji kupac može direktno utjecati. Iz tog razloga zamijenjena je postojeća EU oznaka. Uvedena 2012. u vidu naljepnice na novoj gumi, od 1. svibnja 2021. bit će proširena dodatnim informacijama o učinkovitosti.
Uz novu naljepnicu svaki će kupac prilikom izbora gume bit će još preciznije informiran o njenim performansama. Dosad je EU oznaka otkrivala učinkovitost svake gume otkrivajući razred otpora kotrljanja (od A do G) koji je direktno vezan za potrošnju goriva. Opisan je bio i razred kočenja po mokroj podlozi (od A do G) kao i buka kotrljanja izraženu u decibelima (dB).

Pet umjesto sedam razreda

Nova EU-naljepnica donosi restrukturirane ocjene otpora kotrljanja i kočenja po mokrom. Sada je gradacija svedena na pet razreda od A do E, dok je informacija o buci i dalje izražena u decibelima. Ona je opisana kroz razrede A, B ili C.

Od svibnja 2021. kupac će na naljepnici moći pronaći i dva piktograma. Jedan je poznati (3PMSF ili pahuljica) i potvrđuje kako je riječ o zimskoj gumi u skladu sa EU-standardima. Drugi otkriva je li riječ o gumi sa ili bez šiljaka u skladu s novim ISO-standardima.

Dodatne informacije o odabranoj gumi iz EU-baze podataka dostupne su preko QR-koda. On se također nalazi na novoj EU-naljepnici. Od svibnja 2021. ista će se morati nalaziti i na gumama za teška komercijalna vozila (C3). Ulaz u bazu podataka preko QR-koda otkriti će dodatne informacije o početku i kraju proizvodnje pojedinog modela gume, te još detaljniji opis.

Gume C1 i C2 u novom razredu

Prva tri razreda vezana za prianjanje po mokrom te otpor kotrljanja i potrošnju goriva ostaju nepromijenjeni. Tako će razred A značiti porast potrošnje od +0 l/100 km, B (+0,1 l/100 km) i C (+0,12 l/100 km). Gume za vozila kategorije C1 i C2, za aute i kombi vozila, koje su dosad bile opisane razredom E, s novom naljepnicom ulaze u razred D.
Gume koje su dosad bile u razredima F i G pripisat će se razredu E i na taj način je klasifikacija pojednostavljena. Također, na gumama kategorije C1 i C2 nećete pronaći simbol leda jer taj dio certificirana još nije definiran ISO-standardom.

Oznake razreda definiraju sami proizvođači kojima je dopušteno ocjenjivanje i odabir razreda za pojedinu gumu samo uz pravilnu dokumentaciju, izračun i propisano ispitivanje.

Novom Uredbom o oznakama za gume koje će se očitavati na naljepnicama nisu zahvaćene sve gume. Izostale su one za profesionalnu off-road upotrebu, gume za povijesna vozila, trkaće gume, obnovljene gume, kao ni one s indeksom brzine ispod 80 km/h.