OSRAM: Nadogradite svoju viziju – zamjena u paru

osram blog post

Nadogradite svoju viziju

Čak i ako ne slijedite svaki trend, s vremena na vrijeme trebali biste potražiti nove modele. To se posebno odnosi na žarulje u vašem automobilu. Zašto je to tako, reći ćemo vam ovdje.

Baš kao i stara frizura iz 80′, vaše se stare automobilske žarulje neće vratiti u modu. Ako žarulje ipak treba zamijeniti, ovo je savršena prilika za nadogradnju. Možda čak i kao poklon? Čak i ako vozite stariji model, mnoga napredna rješenja za osvjetljenje dostupna su kao zamjenski retrofit proizvodi.

Više svjetla za veću sigurnost

Jednostavno, odabir žarulje s boljim performansama znači da ćete uživati u više svjetla na putu ispred. Kako postaje tamnije, sve je teže uočiti i naše se podsvjesne kontrolne funkcije počinju smanjivati. Istodobno, vrijeme svjesne reakcije može se usporiti, a vožnja postaje teža i stresnija.
Jače svjetlo znači bolji noćni vid, bolju vidljivost ostalim vozačima i u konačnici veću sigurnost.
www.osram.com/notbright-notright
Sve ostalo što biste trebali uzeti u obzir prilikom zamjene žarulja možete pronaći u nastavku.

Dvije su bolje nego jedna…

Kako krećemo u sezonu rasvjete, to nisu samo mudre izreke, već važna pravila za sigurnost na cestama. Dr. Carsten Setzer, Manager automotiv segmenta u OSRAM-u, objašnjava zašto je važno zamijeniti farove u automobilu na vrijeme i u paru.

U mračnim zimskim mjesecima posebno je važno osvjetljenje automobila. Svi to znaju, zar ne?

Tako je. Ali većina vozača i dalje slijedi princip “sve dok se svjetla pale, ne moram ništa raditi”. Stoga svoje žarulje zamjenjuju samo ako su pokvarene ili izgorjele – najbolji slučaj je da će vas vozilo obavijestiti da postoji kvar. I dok vozači ne promijene žarulju, nastavljaju se voziti samo s jednim prednjim svjetlom – što znači ne samo lošiji pogled na cestu ispred već i smanjenu vidljivost za ostale sudionike u prometu. Vozači podcjenjuju taj ogromni sigurnosni rizik, koji se lako može izbjeći proaktivnom zamjenom svjetiljki.

Slabe li automobilske žarulje zaista s godinama?

Da, i to je problem. Svjetiljka nema jednak izlaz svjetlosti tijekom svog života. To je općenito slučaj i odnosi se na sve žarulje bez obzira na proizvođača. Konkretno, to znači da svjetiljke prednjih svjetala stvaraju manje svjetla kako stare, a vozači noću vide opasnosti i prepreke kasnije nego inače. Zamjena žarulja na vrijeme rješava ovaj problem.

Zašto bi kupci uvijek trebali mijenjati obje žarulje istovremeno?

To je povezano s smanjenjem izlazne svjetlosti. Ako se zamijeni samo jedna žarulja, nova će žarulja biti svjetlija od žarulje koja nije zamijenjena. To može dovesti do neuravnoteženih ili nepredvidivih svjetala – potencijalnog sigurnosnog rizika. S dvije nove žarulje i punom snagom osigurat ćete optimalnu vidljivost sebi i drugima.

Kako možete znati da je vrijeme za zamjenu žarulje?

Nije uvijek lako to reći golim okom. Zato je važno redovito kontrolirati žarulje i po potrebi ih mijenjati. U pravilu preporučujemo da se svake godine provjeravaju, te mijenjaju svake dvije do tri godine – to se odnosi i na halogene i na ksenon žarulje.

I koji se OSRAM proizvodi preporučuju?

Drugim riječima, koje su žarulje prave za određeno vozilo? U principu je poželjno uzeti visokokvalitetni proizvod originalnog proizvođača opreme, jer ti proizvodi zadovoljavaju najviše zahtjeve u pogledu kvalitete, vijeka trajanja i točnosti ugradnje. Naša obitelj “ORIGINAL” ispunjava najviše zahtjeve za kvalitetu, trajnost i prikladnost. Još bolje svjetlo može se postići žaruljama visokih performansi. Tipovi nadogradnje NIGHT BREAKER spadaju u tu kategoriju. Oni generiraju duži i svjetliji snop svjetlosti od standardnih proizvoda. To omogućuje vozačima da ranije i bolje prepoznaju opasne situacije i steknu dragocjeno vrijeme odziva.
Uskoro ćemo lansirati čitav novi asortiman proizvoda, ali ne mogu vam trenutno reći više.
Koje su žarulje prikladne za koji automobil možete saznati u uputama za uporabu ili na internetu. OSRAM-ova “Tražilica za žarulje u vozilu” također može pružiti dobre smjernice.
Pronaći ćete je na www.osram.com/vehiclelamps
Dodatne informacije dostupne su na www.osram.com/am , www.osram.com/notbright-notright